POWRÓT

SORBET MALINOWY

Skøadniki

  • 700g malin
  • 8 łyżek drobnego cukru
  • sok z 1 cytryny
  • Sposób przygotowania

  • Maliny przebierz i zmiksuj (jeśli wolisz gładszą konsystencję sorbetu malinowego, możesz przetrzeć go przez sito, by oddzielić pestki).
  • Dodaj cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  • Przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
  • Gdy sorbet zacznie zamarzać (po blisko 2 godzinach), dobrze go przemieszaj. Czynność tę powtarzaj co pół godziny, dopóki nie zamarznie - dzięki temu pozbędziesz się kryształków lodu w sorbecie.
  • Przed podaniem (po około 8 godzinach, gdy całkowicie zamarznie) wyjmij sorbet malinowy z zamrażarki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
  • Zmiksuj i nakładaj do pucharków.
  • Sorbet malinowy możesz podawać z innym sorbetami, lodami na bazie śmietany albo bakaliami - rodzynkami, pokruszonymi orzechami. Deser udekoruj listkiem mięty.
  • nie ma grafiki