POWRÓT
SORBET MALINOWY
Skøadniki
700g malin
8 łyżek drobnego cukru
sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Maliny przebierz i zmiksuj (jeśli wolisz gładszą konsystencję sorbetu malinowego, możesz przetrzeć go przez sito, by oddzielić pestki).
Dodaj cukier i sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
Przełóż do zamykanego pojemnika i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.
Gdy sorbet zacznie zamarzać (po blisko 2 godzinach), dobrze go przemieszaj. Czynność tę powtarzaj co pół godziny, dopóki nie zamarznie - dzięki temu pozbędziesz się kryształków lodu w sorbecie.
Przed podaniem (po około 8 godzinach, gdy całkowicie zamarznie) wyjmij sorbet malinowy z zamrażarki i pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej.
Zmiksuj i nakładaj do pucharków.
Sorbet malinowy możesz podawać z innym sorbetami, lodami na bazie śmietany albo bakaliami - rodzynkami, pokruszonymi orzechami. Deser udekoruj listkiem mięty.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL